Meyankökü Şerbeti..


Yine Antepte bütün baharatçılarda sıkça rastladığım bir bitki ''meyankökü''nasıl bir tadı olduğunu merak edipte almadan önce denememi tavsiye etti sevgili arkadaşım Şenay..Antep sokalarında soğuk olarak satılan şerbetçilerden bir bardak alıp denediğimde kesinlikle bir bardağı bitiremeyeceğime karar verdim..Meyan şerbeti meyan kökünden elde edilen bir içecek. Gaziantep'de özellikle yaz aylarında ve ramazanda tercih edilir. Eskilerden kalma adet üzere çarşıda-pazarda sırtlarında taşıdıkları düğümde satıcıları vardır. Ramazanda ise köşe başlarında şeffaf poşetlere doldurulmuş şerbetlerin başında duran çoğunlukla çocuklardır. Dileyen evinde de hazırlayabiliyor. Serinletici özelliği yanında farklı faydaları da var.Gaziantep'de yaşıyorsanız eğer ramazanda hazırlanmış meyan şerbeti bulmakta zorlanmazsınız. Tadının nasıl olduguna gelecek olursak, ağızda bıraktığı mayhoş tattan haz almadım. Şeker konmadığı halde doğal bir tatlandırıcı var içinde. Biraz da meyan köküne ve yapana bağlı olarak rengi duru veya koyu veyahut tadı çok hoş veya acı olabiliyor. Meyan kökü Gaziantep'de direk şerbet yapılabilecek şekilde ezilmiş halde satılıyor.Faydalarına gelince;Soğuk olarak içildiğinde:
Mide rahatsızlıkları (gastrit, mide ülseri)
Böbrek kumu ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
salgı bezlerini yumuşatıcı etkiye sahiptir
Yaralarda et (epitelize) yetişmesini hızlandırır
spazmolitik ve antihistamin etkisi vardır
onikiparmak bağırsak ve mide ülseri, mide bezleri iltihabı tedavilerine yardımcı olur.
Mide ülseri, yanma ve ekşimesine çok fayda verir
İştahı açar
İdrarı arttırır
Şekerli madde tabii olduğundan şeker hastalarına zararı olmadığı düşünülmekteyse de, şekeri yükseltebilir.
Çok içilmesi halinde tansiyonu arttırabilir.
glisirizin olduğu için vücuda enerji verir Sıcak olarak, ıhlamur gibi demlenip içildiğinde (dem kaynatılmamalı) :
Nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir.
Boğaz ağrılarını keser.
Balgam söktürücüdür.
Meyan şerbeti Ilık olarak gargara yapılıp içildiğinde ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır.
Güneydoğunun aşırı acı ve tadlı yiyeceklerine karşı mide rahatsızlıklarına az rastlanılmasının sırrı olarak meyan şerbetinin bol içilmesi kabul edilmektedir.Hazırlanışı:
1 yemek kaşığı Meyan kökü, 1 surahi suya atılır. 1 saat süzülmesi beklenir. Surahi karıştırılarak, bir defa süzgeçten geçirilir. İsteğe göre buz veya su ilave edilebilir. 1 paket yaklaşık 400 grİçeriği :
Gliserizin (gliserizin asidinin teşkil ettiği potasyum, tuzları) ,
Flavonoidler,
likviritin,
likviritozid,
likviritigenin,
glabra (glisiret) asidi,
dioksistigmasterin,
b-sitostern,
eterik yağ,
vitamin C,
sarı pigment,
asparagin,
Doğal şeker,
manit

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails