0 yorum

Mercimekli Köfte..


Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
3 adet orta boy kurusoğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
kimyon,kırmızı pul biber,tuz,limon veya nar ekşisi
1 diş sarımsak
4 su bardağı su
yapılışı:
mercimek, iyice yıkandıktan sonra 4 su bardağı sıcak su ile iyice yumuşayana kadar pişirirlir, üzerine sıcakken ince bulgur ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılıp demlendirilir..ayrı bir tavada sıvıyağda kuru soğanlar yemeklik doğranıp pembeleşinceye kadar kavrulur.. biber ve domates salçası ilave edilip biraz salçayalada pişirilen soğanlar mercimekli tencereye katılır güzelce karıştırdığımız malzemelere kimyon,tuz,pul biber,sarımsak,limon,maydanoz ilave edilip şekil verilip servis tabağına alınır..Afiyet Olsun:))
read more
0 yorum

Hafta Sonu Gezisi..







Bu hafta sonu kültürel faaliyetlerimiz epeyce fazlaydı..Havanın soğuk ve yağmurlu olması bizi kapalı yerlere yöneltti.Eşimin; hadi Rahmi Koç Müzesini gezelim demesiyle 10dk. içinde hazırlandık ve saat 13:00'de evden çıktık,trafiğinde olmaması yolculuğumuzu hiç sıkılmadan tamamlamazı sağladı(kızım bu konuda çok muzdarip ''trafiğe hiç tahammülü yok'')Rahmi Koç Müzesi mutlaka görülmesi gereken bir yer Raylı ulaşım-trenlerin,tramvayların,denizcilik-teknelerin,surat motorlarının,at arabalarının,motorsiklet ve bisikletlerin,klasik otomobiller,teknoloji bölümü uçaklar,otobüs v.s gerçekten görülmeye değerdi..Dışarıda Haliç oyuncakçısı,saatçi,Eczane,dövme demir ustası yağmura rağmen ilgimizi çeken bölümler oldu..Dene-Öğren galerisinde bazı mekanik ve fiziksel prensipleri göstermek üzere özel olarak tasarlanan bir grup deney yer almakta ki biz burada tüm deneyleri birer kere yaptık:)Ev aletleri ve nasıl çalıştıklarını,kesitlerinden görebileceğimiz bölümde kızım çeliklede poz vermeyi ihmal etmedi..bu arada tekne yapılan yerde, kızıma bak Delfin; teknenin iskeleti bu dedim..kızımda bana ''aaa ölmüşmü Anne ''demezmi koptum tabii..evettt.. şikayetler başladı anne karnım acıktı,tabanlarım ağrıdı,ellerim çok üşüdü gibi şikayetlerden sonra son olarak Fenerbahçe vapurunda sıcak çaylarımızı ve sahleplerimizide içip son verdik müze gezimize..Eyüpte Bilgi Üniversitesinin içindeki Otto Santral'de pizzaları midemize indirdikten sonra tam arabaya doğru yönelirken eşimin hadi buraya kadar gelmişken Silahtarağa Elektrik Santrlinide gezelim demesiyle içerde bulduk kendimizi biletlerimizi alıp(büyükler 7 tl.çocuklar ücretsiz) başladık santrali dolaşmaya..1914'ten 1952'ye kadar İstanbul'a tek başına burdan elektrik sağlanmış.1956 yılında kurulu gücü 120bin kilovata ulaşan santralin üretim kapasitesi ilerleyen yıllarda giderek azalmış ve santral 18 mart 1983 te elektrik üretimine son vermiş..Türbin-jeneratör gruplarının bulunduğu makine daireleri,kazan daireleri,idari binaları,işçi lojmanları ve kömürün indirildiği toplam 118.000m2 alana yayılan Silahtarağa Elekrik Santrali bugün Türkiyenin önemli endüstriyel miras örneklerindendir...Mayıs 2004 te Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığı tarafından İst.Bilgi Üniversitesine tahsis edilen SilahtarağaElektirik Santralinin korunarak Santralistanbul'a dönüştürülmesi çalışmaları Eylül 2007 de tamamlanmıştır.Santral gezimizin ardından Yüksel Arslanın retrospective tarzdaki resim sergisinide dolaştıktan sonra ,yorgun bir şekilde arabaya vardık ve kızım o kadar yorulmuştuki arabaya biner binmez hemen derin bir uykuya dalıverdi, bir hafta sonu aktivitemizde burda son buldu başka gezilerde görüşmek dileğiyle:))daha detaylı bilgi için:www.rmk-museum.org.tr tıklayabilirsiniz..
read more
0 yorum

Sinema Keyfi...

Kızım Delfin'in ilk sinema deneyimiydi..(Alvin ve sincaplar 2 filmi)Arkadaşım Elif ve kızı Defne ile gittiğimiz sinema keyfimiz gerçekten süperdi..16:45 teki matineye son dakikada yetiştik neyseki, sinemada orta sıralarda oturup, mısırlarımızı ve sularımızıda alıp başladık filmimizi seyretmeye.. karanlık olması fazla yüksek ses olması kızımı biraz ürküttü hatta bir ara mısırını bırakıp karnını tuttuğunu gördüm ;fakat film'e ve ortama alışınca yüzündeki gergin ifadeyi tatlı bir tebessüme bıraktı..bizim sinema,tiyatro günlerimiz başladı bile, kışın en keyifli yanıda bu olsa gerek..
Büyük küçük herkese Alvin ve sincapları seyretmelerini tavsiye ediyorum..gerçekten çok şirin ve yaramazlardı!...şimdiden iyi seyirler dilerim:))
read more
1 yorum

Aşure...



Aşure günü Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü.Muharrem ayı,Kur'an-ı kerimde kıymet verilen aylardan biridir.Aşure bu ayın en kıymetli günüdür.Allah bir çok duaları bugün kabul etmiştir..bende her sene mutlaka bu tatlıyı yaparım ve gerçekten ailecek hepimiz çok severek yeriz..Allah kabul etsin ne diyelim!..işte size bu enfes tatlının tarifi:

Malzemeler:

  • yarım kilo buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 portakal kabuğu
  • 100 gr.kuru incir
  • 100 gr.kuru kayısı
  • 100 gr.kuru üzüm
  • 50 gr.kuş üzümü
  • 7-8 adet karanfil
  • 3.5 su bardağı toz şeker (arzuya göre arttırılabilir)
  • 13 su bardağı su
  • üzerini süslemek için ceviz,dolma fıstığı,tarçın,kuru dut ve nar

Yapılışı:

  • Geceden ıslattığımız buğday büyükçe bir tencerede 13 su sıcak su ile kaynamaya alınır,yine geceden ıslattığımız kuru fasulye ve nohut ayrı ayrı düdüklü tencerede yumuşayana kadar haşlanır.İyice yumuşayan buğdaylarımıza nohutlar ve fasulyelerde ilave edilir bir taşım beraber kaynadıktan sonra minik minik kestiğimiz kuru meyveler küçük bir tencerede biraz haşlanır suyuyla birlikte pişen buğday,nohut ve fasulyelere eklenir 7-8 adet karanfilimizde bir cezvede 1 -2 taşım kaynatılıp tencereye süzgeç yarıdımıyla süzülür..hepsi birlikte 5 dk.kaynadıktan sonra toz şeker ilave edilip 5 dk.da şekeriyle kaynayıp ocaktan alınır soğuduktan sonra kaselere alınıp üzeri isteğe bağlı süslenerek Afiyetle yenir...

read more
0 yorum

Zeytinyağlı Yerelması...



Malzemeler:

  • 1kilo yerelması
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • yarım çay bardağı pirinç
  • zeytinyağı
  • tuz ve 1 adet kesme şeker

Yapılışı:

Yerelmaları soyulduktan sonra limonlu suda bekletilir..tencerede piyazlık doğradığımız soğanlar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur daha sonra havuçlar , yıkadığımız pirinçler ve yer elmaları eklenip 2 su bardağı sıcak suyla pişirilmeye başlanır,tuz ve kesme şekerde ilave edilip, yerelmaları yumuşayana kadar pişirilir..ocaktan indirip soğuduktan sonra dereotu ile servis yapılır..Afiyet Olsun..

read more
0 yorum

Brokoli Çorbası...



Malzemeler:

  • 1 kilo brokoli

  • 1su bardağı süt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı margarin veya sıvıyağ

  • yarım paket krema

  • 6 su bardağı su

  • tuz

Yapılışı:

  • Brokoliler güzelce yıkanıp tencereye 6 su bardağı su konulup iyice yumuşayana kadar haşlanır,haşlanan brokoliler blender'da iyice pütürsüz olana kadar karıştırılır..

  • Ayrı bir tencerede margarin ve un pembeleşinceye kadar kavrulur,üzerine süt ilave edilip diğer tenceredeki brokoli çorbasına ilave edilir,yarım paket krema ve tuz ilave edilip bir taşım kaynatılır üzerine pul biber ile servis yapabilirsiniz..Afiyet Olsun:))


read more
0 yorum

Sinderella...

Uzun zamandır kızımı Tiyatro'ya götürmüyorduk ct.günü; havanın lodos olmasından dolayı deniz çok dalgalı olduğu için çok isteyipte B.Ada'ya gidememiştik.. fakat kızım; Hürriyet gazetesinin çocuk sayfasındaki ,tiyatro programlarını görünce Sinderella'ya gitmeyi çok istedi ..bizde onu kıramadık tabiki, tuttuk Kadıköy'ün yolunu..Halk Eğitim Merkezinde sinderellanın haricinde,Alice harikalar diyarında,Rapunzel,Küçük balık bam bam,Bremen mızıkacıları,Komik tavşan hopi,Kırmızı başlıklı kız ve pinokyo oyunlarıda var..kişi başı 15 tl olan oyun bizi ve kızımı gerçekten çok eğlendirdi..toplam 2 saat süren oyunu zevkle seyrettik diğer oyunlarıda seyretmeye sabırsızlanan kızım şimdiden bir dahaki sefere gideceği oyunu bile kararlaştırdı..))''Rapunzel''evet 2.sırada Rapunzel var..bu arada tiyatro bitiminde çıkışta oyunun bir CD si veriliyor almayı unutmayın..İyi seyirler...
read more
0 yorum

Fırında Kabak Tatlısı..


Malzemeler:

  • 1 Kilo Kabak
  • 2 su bardağı şeker
  • 3-4 adet karanfil

Yapılışı:

Geceden kabaklar yıkanıp tencereye toz şeker ile birlikte konulur.. ertesi sabah suyunu saldıktan sonra bir kaçtane karanfil atılarak 200 dereceli ısınmış fırında önce yarım saat fırının alt gözünde pişirdikten sonra 40 dk.da fırının orta bölümünde pişirip kabaklar yumuşayınca fırından alınır..soğuduktan sonra ceviz ve kaymakla servis yapabilirsiniz..Afiyet Olsun..


read more
0 yorum

Garnitürlü Zeytinyağlı Kereviz..


Malzemeler:
  • 4 Adet kereviz
  • 1 Ortaboy kuru soğan
  • 1 Adet büyük boy havuç
  • 1 Büyük boy patates
  • 1 Su bardağı bezelye
  • Zeytinyağı
  • 1 Adet kesme şeker
  • Tuz
  • Yarım limon
  • Üzeri için dereotu
Yapılışı:
  • Soğanlar piyazlık doğranır,patates ve havuç küp küp kesilir,tencerede piyazlık soğanlar zeytinyağında kavrulduktan sonra patatesler,havuç ve bezelyeler ilave edilir yıkanmış ortadan kesilmiş kerevizler limon suyunda bekletildikten sonra tencereye alınır üzerine limon suyu,kesme şeker,tuz ve 1 su bardağı sıcak su ilave edildikten sonra kısık ateşte sık sık kontrol edilip kerevizler yumuşamadıysa biraz daha su ilave edilip pişirilir..ocaktan indirdikten sonra üzerine dereotu ilave edilerek servis yapılır..Afiyet Olsun!...
read more
Related Posts with Thumbnails